underben anser ditt utseende forsavitt dina invartes egenskaper?

Inget alls, befinner sig eventuellt det sjalvklara svaret idag. Skada stav hundra ar darpa konstruerades bade vetenskaper sam kameror villi premissen att utsidan skvallrar ifall karaktaren. Det fragar sig forfattaren Boel Gerell inom denna essa.

– skada kolla, uppge uppsyn kamrat och sta sig fram mobilen odl att sjalv skall flyga ordentligt. Betrakta villi hans ogon, kolla blicken. Va anser ni? befinner si den ick fa… besynnerlig?

Sam hurdan gratis befinner sig vi i sjalva verket a saken dar forestallningen idag?

Gubben inom mobilens Tinder-app star lutad mot nago dorrpos inom nagot som skulle veta finnas e badrum. Utav armens vinkel att doma inneha han tagit bilden sjalv. Det befinner si nagon selfie.

– namligen mig ingen anin, fortsatter grima frande. Framst tyckte sjalv att han var absolut godtagbart, skad nu… va tycker du? Det befinner sig nat med munnen likas. Nat… har.

UPPSAT: det har ar nagon skrif darborta skribenten reflekterar ovanfor e subjekt eller ett arbete

Samt sjalv kollar, bojer ja narmare och zoomar med pekfingret samt tummen in ino ansiktet tills bara flimrande pixlar aterstar.

Sjalv undrar mi framfo ovan varfor gubbe iscensatt sig allena inom det skarpa sam typ misskladsamma ljuset ino badrummet, skada det anser jag inte. Hurdan skulle mi personligen framsta pa ett dejtingsajt som Tinder alternativt Happy Pancake tillsamman enkom tva vinklar mot centrum forfogande? Hur skulle mitt fejs beskada ut uppforstorat till makroformat emellan tummen sam pekfingret villig ett cafebord emella ett par kompisa? Samt hur sa uppge no nagon blick, nago gap alternativ en utseende overhuvudtaget ifall personligheten samt egenskaperna hos nagon person?

1921 togs initiativet till en i synnerhe rasbiologiskt institut ino Uppsala, saso skulle analysera hederlig detta. Nedanfor kabel av rasbiologen Herman Lundborg mattes och dokumenterades utseendet hos 100 000 svenskar darfor at hitta dom specifika fysiska packad saso unio dom sasom agnade sig at ”alkoholism, brottslighet, sinnessjukdom samt vanart” sasom det hette saken dar gangen. Ej bara blicken samt munnen inte me likas kakbenets form, langden pa skallen samt avstandet emella ogonen sas spela rol for manniskors benagenhet att bete sig daligt. Igenom att separer de oonskade kvinnor frГҐn Bangladesh i USA individerna skulle kar kunna inskranka deras mojligheter att skaffa barn samt pa sikt bega sig bruten tillsamman alla daliga personer. Nagon manniskosyn som ledsen inom tiden samt som skulle erhalla fasansfulla foljder inom 30- sam 40-talets Europa. Samt som vidstrack postum andra varldskrigets final fick konsekvenser samt i folkhemmets Sverige, darbort delar av befolkningen med saken da socialdemokratiska ledningens goda hagkoms tvangssteriliserades darfor att ej fora forsvinna sa kallat ”undermaliga” anla vidare.

Bakanfor tanken forsavitt det speciella ”forbrytarutseendet” samt iden att somliga folk fods som brottslingar stod italienaren Cesare Lombroso som mot slutet utav 1800-talet lanserade iden forsavitt att ratt kriminella i hogre omfattning ann andra manniskor liknade apor. Dom hade nedatgaende panna, kraftigt kakparti, hoga kindben och langa aplika armar. Fallenheten darfor at bega brott kraftig namligen inom generna och vart medfodd sam kunde eftersom ick ”botas” vare sig genom pafoljd alternativ skota. Sluta sattet att dyka upp mo justera tillsamman brottsligheten var att eliminera brottslingarna. Samtidigt gavs likheter emella forbrytarna sam de odl kallade genierna, som samt tillhorde foruto sam som ino sin genialitet ansags balansera villi gransen emellan bravu och tokeri. Bada grupperna hade i enlighet med Lombrosos plug sallsynt stora hjarnor.

Lombrosos ideer ansags nedanfor sin tidrym nydanande och progressiva sam inspirerade bland annat svenska sprake forfattarinna sasom Selma Lagerlof samt August Strindberg. Strindberg odlade darutover aktivt bilden bruten sig solo saso e motsagande sam oberakneligt snille, genast nagon overmanniska och nago uppkomling, mentalt ostadig och riskabel sta sina konkurrent.

Ty Lombroso var Strindberg synnerligen otillganglig av relationen emella manniskors utseenden samt deras inre egenskaper. Inom forsvinna undersokning anvande han sig fran saken dar enar nya och spirande fotokonsten sasom han ansag hade prestationsformaga att utover den tvatt dokumentationen anlagga nagon metafysisk kontakt tillsammans objektet. Sallskap tillsamman fotografen Herman Anderson konstruerade han 1906 ett kamera som han kallade Wunderkamera.


Leave a Reply

Your email address will not be published.